Żywa woda i martwa? Co to? Urządzenie do zrobienia w domu?

Żywa woda i martwa? Co to? Urządzenie do zrobienia w domu?

Woda żywa i martwa

Co oznacza określenie woda żywa lub martwa? Jakiego rodzaju cechy ma woda, którą określa się w ten sposób i czy jest bezpieczna dla ludzi? To niektóre z pytań, jakie zadają sobie osoby spotykające się po raz pierwszy z tymi pojęciami w Internecie. Woda żywa i martwa to alternatywne określenie pH wody. Oba rodzaje są szeroko stosowane w kosmetyce oraz jako woda spożywcza.

Woda żywa cena

Ile w takim razie kosztuje woda żywa? W sprzedaży dostępne jest wiele wód mineralnych o pH większym niż 7. Przypomnijmy, że pH na poziomie 7 jest charakterystyczne dla czystej chemicznie wody o odczynie neutralnym. Powyżej 7 mówimy o wodzie zasadowej. W polskich sklepach wody zasadowe, czyli żywe mają w większości pH ok. 7,5.

Woda butelkowana mineralna po transporcie i ekspozycji w warunkach sklepowych traci swój potencjał, który jest słabszy niż u źródła. Dodatkowo woda butelkowana kosztuje dużo, a kupując wodę w butelkach dodatkowo zwiększamy zanieczyszczenie środowiska. Utylizacja butelek jest niezwykle trudna.

Co ciekawe, w sprzedaży jest także szereg wód o odczynie lekko kwaśnym. To wszystkie wody mineralne, których pH jest niższe niż 7. Warto sprawdzić to kupując kolejną butelkę. Nie oznacza to jednak, że lekko kwaśna woda jest naprawdę martwa, a jej picie zagraża zdrowiu i życiu. Wręcz przeciwnie, jest szereg zwolenników tzw. wód kwaśnych. Wybór to zawsze indywidualne preferencje, poza tym te sklepowe kwaśne wody mineralne są naprawdę lekko kwaśne i wcale nie musi oznaczać to, że wyraźnego kwaśnego smaku. Warto jednak zauważyć, że picie wody z plastikowej butelki nie jest najlepszym rozwiązaniem. Lepiej samemu przygotować wodę o kwaśnym ph.

Co to jest woda żywa?

Woda żywa to termin, którym określa się jonizowaną wodę zasadową o wysokim potencjale oksydo-redukcyjnym. Oznacza to, że odczyn tej wody przekracza 7, zazwyczaj jest to wyraźnie więcej. Określą się, że wody żywe do picia mają pH pomiędzy 8 a 9,5 i niskie ORP, często poniżej -400 mV. Dzięki niskiemu ORP woda żywa wykazuje dobre właściwości przeciwutleniające i nawadnianie się nią pomaga w oczyszczaniu zakwaszonego organizmu.

Jak powszechnie wiadomo, problem zakwaszenia organizmu (niewłaściwa dieta, używki, stres) jest typowy dla naszej zaawansowanej cywilizacji. Postępującemu zakwaszeniu organizmu sprzyja spożycie słodkich gazowanych napoi, cukru w dużych ilościach oraz przetworzonego pokarmu. Trudno wyobrazić sobie organizm, który nie dostarcza sobie codziennej dawki takiego smacznego, ale jakże szkodliwego pokarmu.

Tym bardziej, warto zadbać o równowagę kwasowo-zasadową organizmu i nawadniać się wodą, która działa jak przeciwutleniacz. Znawcy tematu twierdzą, że proces ten nabiera skuteczności, gdy nawadnianie żywą zjonizowaną wodą alkaliczną będzie wsparte większym udziałem pokarmów o charakterze alkalicznym, takich jak surowe warzywa i owoce.

Woda martwa co to jest?

Po przeciwnej stronie elektrochemicznego procesu elektrolizy w jonizatorze powstaje woda martwa. To woda o stężeniu lekko lub mocno kwaśnym. Lekko kwaśna woda martwa ma pH poniżej 6 i jest stosowana do zabiegów kosmetycznych oraz higieny jamy ustnej i do mycia zębów. Woda mocno kwaśna to ph poniżej 3. Warto dodać, że zjonizowana woda kwaśna ma działanie utleniające. W związku z tym dobrze radzi sobie z oczyszczaniem różnego rodzaju powierzchni, w tym chorej i uszkodzonej skóry. Wodę mocno kwaśną stosuje się do czyszczenia różnego rodzaju powierzchni w gospodarstwie domowym oraz w zastosowaniach komercyjnych.

Jak zrobić wodę żywą?

Zalety jonizowanej wody zasadowej powodują, że wiele osób zastanawia się – jak zrobić wodę żywą w domu? Odpowiedź jest bardzo prosta. Wystarczy posiadać jonizator wody. Należy wlać do jonizatora najlepiej czystą chemicznie wodę i poczekać aż zakończy się proces elektrolizy. Popularne urządzenia do wytwarzania żywej wody w domowych warunkach są wyposażone w dwa pojemniki o różnej pojemności, w których zbiera się jonizowana woda. Pojemniki są oddzielona przepuszczalną membraną, która umożliwia swobodne przemieszczanie się jonów w trakcie elektrolizy. Wokół katody zbiera się woda o odczynie kwaśnym, a wokół anody o zasadowym. W ten sposób wytwarza się wodę żywą i martwą w jednym urządzeniu w trakcie tego samego procesu. Aby uzyskać oczekiwany poziom pH i ORP należy dostosować moc urządzenia. W jonizatorach do zastosowań domowych i komercyjnych służy do tego kilkuzakresowy potencjometr.

Wytwarzanie wody jonizowanej we własnym zakresie to bardzo dobre rozwiązanie, jeżeli ktoś poważenie myśli o zdrowym odżywianiu się i prawidłowym nawadnianiu organizmu. Żywa woda jest stosowana do przygotowywania ciepłych napoi, posiłków, mycia warzyw i owoców oraz do picia. Picie wody zasadowej sprzyja oczyszczaniu organizmu z toksyn oraz przywróceniu równowagi kwasowo-zasadowej. Warto wiedzieć, że pH tkanek i krwi zdrowego człowieka ma odczyn lekko zasadowy, który z wiekiem może zmieniać się do poziomu neutralnego, a nawet lekko kwaśnego.

Komentarze...

Zostaw komentarz

Produkt dodany do porównania