Prasy do oleju

Aktywne filtry

Prasa do oleju na zimno WARTMANN - III generacja

Cena 1 689,00 zł

Prasa do tłoczenia oleju na zimno WARTMANN III generacji idealna do zastosowań domowych

GRATIS: Książka "Tajniki Zachowania Zdrowia"

- tłoczenie oleju na zimno (temperatura oleju nie przekracza 35 stopni C )

- pojemnik na olej wykonany z tritanu

- gwarancja 3 lata

Domowa prasa do tłoczenia oleju na zimno

Wysokiej jakości tłuszcze są niezbędne w diecie każdego z nas, gdyż wspierają działanie układu nerwowego, wzmacniają układ krwionośny oraz ułatwiają przyswajanie witamin A, D, E i K. Zdrowa dieta to taka bogata w tłuszcze roślinne, zwłaszcza te o wysokiej zawartości kwasów nienasyconych, które obniżają poziom złego cholesterolu we krwi. W działach ze zdrową żywnością znajdziesz wiele rodzajów olejów, które różnią się między sobą pochodzeniem, rodzajem zastosowanego surowca, sposobem tłoczenia i ceną. Najzdrowszym, a zarazem najbardziej ekonomicznym rozwiązaniem, jest samodzielne przygotowywanie zdrowego tłuszczu za pomocą ręcznej prasy do oleju. Samodzielne tłoczenie w domu staje się coraz popularniejsze ze względu na łatwość przygotowania i możliwość doboru surowca ze sprawdzonego źródła. Na mediasklep24.pl znajdziesz prasy do oleju od najlepszych producentów, dzięki którym już nigdy nie zechcesz sięgnąć po olej ze sklepowej półki.

Wpływ oleju na nasze zdrowie

W składzie oleju tłoczonego na zimno znajdziemy dużo kwasów wielonienasyconych, takich jak kwasy omega-6 (linolowy) i omega-3 (alfa-linolenowy). Organizm nie potrafi sam wytwarzać tych kwasów, dlatego musimy je dostarczać wraz z pożywieniem, najlepiej w proporcjach 1:4. W związku z tym, że kwasy omega-3 szybko ulatniają się z tłuszczu, ich najcenniejszym źródłem są właśnie samodzielnie wyprodukowane oleje, które możemy spożywać bezpośrednio po przygotowaniu.

Warto przy tym zauważyć, że cenne składniki odżywcze znajdują się wyłącznie w oleju tłoczonym na zimno. Tłoczenie na zimno pozwala zachować do 90% zawartych w oleju wartości odżywczych, czego nie można powiedzieć o tzw. olejach rafinowanych, czyli tłoczonych na gorąco.

Regularne spożywanie oleju tłoczonego na zimno:

  • - zmniejsza poziom cholesterolu,

  • - chroni przed chorobami cywilizacyjnymi, m.in. nadciśnieniem, miażdżycą, cukrzycą, nowotworami,

  • - wspiera procesy trawienne,

  • - łagodzi stany zapalne i problemy żołądkowe,

  • - zaopatruje organizm w składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego funkcjonowania.

Prasa do oleju – dlaczego warto?

Dlaczego tak popularne staje się domowe tłoczenie oleju na zimno? Maszyny przeznaczone do użytku domowego to wielofunkcyjne urządzenia, które pozwalają przygotować naturalny olej z zachowaniem wszystkich cennych składników odżywczych. Aby przedłużyć datę ważności oleju, producenci bardzo często dodają do swoich produktów konserwanty, które nie są obojętne dla naszego zdrowia. Domowa prasa do tłoczenia oleju na zimno to najlepszy sposób na przygotowanie zdrowego oleju, bez konserwantów i sztucznych substancji.

Prasa do olejusprawdzi się w Twoim domu, jeśli pragniesz:

  • - kontrolować jakość surowca użytego do produkcji oleju,

  • - mieć pełną kontrolę nad procesem tłoczenia oleju,

  • - produkować dokładnie tyle oleju, ile potrzebujesz,

  • - zaopatrzyć swój organizm w cenne wartości odżywcze, w tym witaminy i kwasy tłuszczowe nienasycone,

  • - produkować najwyższej jakości olej, bez dodatku konserwantów.

Warto pamiętać, że samodzielnie tłoczony olej nie powinien być zbyt długo przechowywany (ok. 2-3 tygodnie), gdyż po pewnym czasie traci cenne właściwości. Jednak dzięki temu, że wyciskarka do oleju jest poręczna i łatwa w obsłudze, możesz wyprodukować dokładnie tyle oleju, ile aktualnie potrzebujesz.

Prasa do tłoczenia oleju na zimno – jak to działa?

Tłoczarka do oleju tłoczy olej „na zimno”, a więc w temperaturze nieprzekraczającej 50°C. Nie ulega wątpliwości, że tłuszcz jest nośnikiem smaku, a prasa do tłoczenia oleju na zimno pozwala wydobyć jego pełnię z nasion i orzechów zastosowanych podczas produkcji. Sposób użytkowania prasy do oleju zależy od modelu urządzenia, a do każdej maszyny dołączona jest szczegółowa instrukcja.

Prasa do tłoczenia oleju obsługiwana jest elektronicznie, dlatego cały proces odbywa się samoistnie po wybraniu odpowiednich opcji. Produkcja oleju wcale nie jest bardziej czasochłonna niż wizyta w sklepie, a poziom trudności można porównać do obsługi ekspresu do kawy. Intuicyjna wytłaczarka do oleju to maszyna, która sprawdzi się w kuchni każdej osoby prowadzącej zdrowy tryb życia.

Jakie surowce można wykorzystywać do tłoczenia?

Maszyna do tłoczenia oleju umożliwia korzystanie z surowców dowolnego pochodzenia. W przypadku olejów sklepowych nigdy nie wiemy, skąd pochodziły nasiona i orzechy użyte podczas produkcji. Prasa do tłoczenia oleju na zimno pozwala stosować surowce z zaufanego źródła, na przykład z własnego drzewa orzechowego czy z upraw ekologicznych. Do przygotowania oleju możesz wykorzystać dowolne surowce, w tym siemię lniane, pestki dyni, pestki słonecznika, sezam, czarnuszkę, ziarna rzepaku, nasiona sosny, nasiona lnu, mak, wiórki kokosowe, migdały, orzechy włoskie, orzechy laskowe, orzechy nerkowca, orzechy makadamia, orzeszki ziemne czy pistacje. Przygotowany olej możesz dodawać do sałatek, sosów, dipów i innych potraw. Ręczna prasa do tłoczenia oleju na zimno to najlepszy sposób na wprowadzenie świeżych, zdrowych i aromatycznych olejów do codziennej diety.

Prasa do tłoczenia oleju – z jakich produktów można wycisnąć olej?

Prasa do tłoczenia umożliwia wyciskanie oleju z pestek i nasion czarnuszki, chia, lnu, rzepaku, gorczycy, migdałów, dyni, maku i sezamu. Ponadto sprawdzi się ona do pozyskiwania niezwykle zdrowych i wartościowych olejów z orzechów, w tym z nerkowca, pistacji, orzechów laskowych, makadamia, włoskich, ziemnych i brazylijskich.

Prasa do tłoczenia oleju na zimno WARTMANN – niezastąpiona w kuchni

Dostępna w naszym sklepie internetowym prasa WARTMANN charakteryzuje się łatwością obsługi. Dzięki niej w kilka chwil można przygotować zdrowe oleje z ulubionych produktów, takich jak: orzechy, sezam, rzepak, słonecznik i wiele innych. Za pomocą przycisku użytkownik wskazuje, jaki rodzaj produktu posłuży do wyciśnięcia oleju. Różnorodność programów pozwala na przyrządzenie nie tylko domowego oleju, ale także zdrowej mąki. Wysokiej jakości wyrób pozwala uzyskać maksymalnie dużo oleju, pracując przy tym sprawnie. Nie zapycha się ani też nie marnuje zastosowanych cennych surowców. Na uwagę zasługuje też brak konieczności stosowania popychacza w czasie pracy. Urządzenie wszystko zrobi za użytkownika. Po zakończeniu cyklu wyciskania oleju samo się też wyłączy.

Prasa do oleju – dlaczego warto ją stosować?

Pozyskany z prasy do tłoczenia olej zawiera bardzo wartościowe i ważne dla ludzkiego organizmu kwasy Omega. Wytłoki, czyli pozostałości po tłoczeniu można ponownie wykorzystać – po zmieleniu użyć ich jako zdrowych substytutów dla mąki pszennej, ale także w formie dodatków do dań i deserów. Pozostałości nadają się również jako składniki domowych kosmetyków. To świetny sposób na niemarnowanie żywności. Polecamy również wyciskarki wolnoobrotowe do soków oraz filtry do wody.