Przepraszamy za niedogodności.
Wyszukaj ponownie to co szukasz
Wyszukaj ponownie to co szukasz
Suszenie żywności to jedna z najstarszych metod jej konserwacji. Znana i praktykowana już w czasach prehistorycznych – z użyciem słońca i wiatru – polegała na usuwaniu z produktów wody, co miało zabezpieczać je przed szybkim zepsuciem i chronić przed bakteriami. Jednocześnie zachowując maksimum wartości odżywczych, minerałów, witamin i enzymów. Świetny i wyjątkowo użyteczny mechanizm suszenia wykorzystuje się również dzisiaj – w piekarnikach i przemysłowych suszarniach elektrycznych. O ile jednak, pierwsza forma jest dość kosztowna, to druga – niedostępna dla przeciętnego konsumenta. Dlatego powstał dehydrator - suszarka do żywności, która pozwalaczarować pyszne, pełnowartościowe przekąski na zapleczu i w domowym zaciszu.
W naszym sklepie kupisz wyselekcjonowane modele – przeznaczone do użytku domowego i restauracyjnego suszarki do owoców, grzybów, warzyw i mięsa renomowanych marek Zyle, Arizona i Adler.
Dehydrator do żywności to nic innego jak kwadratowa lub okrągła „szafka” z półkami, bądź warstwowo ułożonymi pojemnikami, wyposażona w grzałkę oraz świetny system wentylujący, który równomiernie rozprowadza suche, ciepłe, bądź zimne powietrze miedzy półkami. W modelach kwadratowych wiatraczek umieszczony jest z tyłu urządzenia, dzięki czemu powietrze cyrkuluje w poziomie, wzdłuż półeczek. Typy okrągłe wyposażono w dmuchawkę w spodniej obudowie, a rozprowadzane przez nią powietrze porusza się nieco inaczej - z dołu do góry. W większości kwadratowych modeli znajdziesz timer, który pozwoli uruchomić i zakończyć czas suszenia o wybranej porze oraz wiele dodatkowych funkcji, dzięki którym przygotowywanie żywności odbywać będzie się, w większości, niemal automatycznie.
Dehydrator do owoców i grzybów, ziół, mięsa, ryb i warzyw pozwala na przeprowadzenie jednego z najlepszych sposobów utrwalania żywności – suszenia. Odparowanie wody z produktów żywnościowych do kilku lub kilkunastu procent, hamuje rozwój drobnoustrojów i pleśni oraz wygasza przemiany enzymatyczne i nieenzymatyczne. Suszenie pozwala zachować wszystkie walory odżywcze produktów, przy zachowaniu maksimum koloru i smaku. Podczas odparowywania wody objętość owoców, warzyw czy mięs spada o tyle, że z łatwością można przechowywać ogromne ich ilości w zwykłej kuchennej szafce przez kilka, bądź kilkanaście miesięcy. By zachować pełnię wartości pokarmowych, suszone produkty powinny być jednak odpowiednio zabezpieczone. Umieszczenie ich w szczelnych pojemnikach lub opakowaniach uchroni żywność przed utlenianiem - autooksydacją tłuszczu czy utratą witaminy C.
Suszenie to świetna opcja dla vegan, vegetarian, miłośników raw food i wszystkich tych, którym nieobojętna jest jakość spożywanego jedzenia. Suszarka do owoców i warzyw, grzybów, ziół i mięsa pozwala mieć całkowitą kontrolę nad zawartością konsumowanych potraw. Suszone w domu produkty pozbawione będą konserwantów, dodatków smakowych czy sztucznych barwników. Jeśli pochodzą z zaufanych upraw i sezonowych zbiorów – można być pewnym, że dostarczą nam wszystkiego, co potrzebne, by zdrowo żyć i świetnie się czuć. Ponieważ suszenie jest procesem całkowicie przyjaznym dla środowiska i nie korzysta z dodatków i chemicznych ulepszaczy - dehydrator ucieszy miłośników stylu eco. Pokochają go też amatorzy życia w duchu zero waste - z pewnością mając w domu taką maszynę, nie będziemy więcej zamartwiać się zmarnowanym jedzeniem. I z powodzeniem damy rade przetworzyć każde ilości własnych upraw.
O ile owoce i warzywa da się jeszcze wysuszyć w piekarniku, zioła na słońcu, a grzyby na sznurku, suszenie mięsa i ryb to już rzecz nieco bardziej skomplikowana. By białko zwierzęce zachowało swoje najlepsze właściwości, a w mięsie nie rozpoczęły się gnilne procesy, produkt powinien być suszony w temperaturze ok. 60 - 70 °C przez co najmniej kilka, kilkanaście godzin. Ponieważ różne rodzaje mięs (oraz różne grubości plasterków) potrzebować będą innych optymalnych temperatur, najlepszy dehydrator do mięsa będzie modelem suszarki o strojonej kontroli przepływu powietrza i termostacie wyposażonym w regulację ciepła o szerokim zakresie. Najlepiej sprawdzi się też model z wyjmowanymi półeczkami, dzięki czemu swobodnie zmieścimy w suszarce spore kawałki mięs. Takie ususzone fragmenty wołowiny, ryby czy drobiu to wręcz wymarzony prowiant na długie górskie wędrówki i świetna białkowa przekąska dla miłośników wyczerpującej fizycznej aktywności.
Suszarka do jabłek, suszarka do owoców i grzybów, do mięs i ryb, a może suszarka do ziół? Jeśli interesuje cię suszenie któryś z tych produktów, z pewnością ucieszy fakt, że nie potrzeba kupować wszystkich wymienionych urządzeń. Wystarczy dobrej jakości dehydrator. Z powodzeniem poradzi sobie zarówno z owocami miękkimi, twardymi i warzywami, ziołami i grzybami, kawałkami mięs i ryb, a niejednokrotnie zaskoczy swoimi zaskakującymi możliwościami. W maszynie przygotujesz naleśniki i batony, zupy instant, chleby, krakersy i ciastka, zorganizujesz suchy prowiant na wielką wyprawę, wartościową przekąskę na co dzień i zapasy na długą zimę. Wszystkie optymalnie smaczne i zdrowe, przepełnione witaminami, minerałami, enzymami i witalnością.