Woda jonizowana jest wytwarzana za pomocą jonizatorów wody aQuator. Urządzenia te, w procesie elektrolizy w obu naczyniach, warunkowo rozdziela cząsteczki wody H2O na dwie części: alkaliczną i kwaśną oddzielone specjalną membraną półprzepuszczalną.
H2O ←→ H+ + OH–
W oddzielnych naczyniach urządzenia jest wytwarzana:
a. woda alkaliczna (żywa): w której negatywne jony hydroksylowe OH- łączą się się z jonami metali alkalicznych np. potas, sód, wapń a jony wodoru, które zostały po powstaniu alkalii tworzą wodór molekularny (tak jak w generatorach wodoru)
b. woda kwasowa (martwa): w której dodatnie jony wodorowe H + łączą się z ujemnymi resztkami kwasowymi tworząc kwas. A pozostające jony hydroksylowe wytworzą tlen.
Alkaliczne otoczenie charakteryzuje się wskaźnikiem pH ponad 7 – dzięki powstałym alkaliom, a uzyskany ładunek ujemny ORP wskazuje na właściwości przeciwutleniające, które pojawiły się dzięki cząsteczkom wodoru. Wartości parametrów zależą od czasu pracy urządzenia lub zadanych ustawień użytkownika.
Aktywny wodór w wodzie zjonizowanej: 0,8-1,2ppm (mierzony dla wody 9.0PH)
Właściwości wody jonizowanej
Właściwości wody zjonizowanej charakteryzują dwa parametry: ORP- potencjał oksydacyjno-redukcyjny i pH - wskaźnik charakteryzujący stężenie jonów wodorowych. ORP charakteryzuje się ładunkiem dodatnim lub ujemnym (mV), który uzyskuje woda zjonizowana (WA -, WK +). Wartości skali pH zawarte są w przedziale od 0 do 14 jednostek. Woda pitna neutralna ma pH ok. 7,0. pH wody alkalicznej sporządzonej przy pomocy jonizatora może wynosić od 8,0 do 11,0 (im wyższa liczba, tym bardziej alkaliczna jest woda), a wody kwasowej - od 6 do 2,4 (im mniejsza jest liczba, tym woda jest bardziej kwaśna). Woda alkaliczna (WA) - to miękka, bezwonna woda o smaku deszczówki. Jest to naturalny stymulator. Woda kwasowa (WK) - to woda o smaku kwaśnym, z typowym zapachem kwasu i ze słabym zapachem chloru. Jest naturalnym środkiem bakteriobójczym.
Właściwości wody srebrnej
Woda srebrna zabija mikroorganizmy i bakterie. Małe dawki srebra (0,01 mg/l) mają pozytywny wpływ na organizm. Oddziaływanie wody srebrnej zależy od stężenia jonów srebra - im stężenie wyższe, tym mocniejsze i szybsze oddziaływanie. Właściwości bakteriobójcze woda srebrna utrzymuje w ciągu kilku miesięcy. Do wytwarzania wody srebrnej najlepiej wykorzystywać wodę pitną. Zaleca się stosowanie filtrowanej wody źródlanej lub na kilka godzin zostawionej wody z wodociągu. W przypadku użycia wody jonizowanej alkalicznej otrzymamy wodę alkaliczną-srebrną. Woda srebrna słabej koncentracji - to przejrzysta woda bez smaku i zapachu. Najlepiej ja przechowywać w ciemnych pojemnikach. Podczas gotowania wody srebrnej, pojawia się osad srebra i woda traci swoje właściwości. Jeżeli stale pijemy wodę srebrna, stężenie nie powinno przekraczać 0, 01 mg/l (ONZ 48-1994). Stężenie takie uzyskiwane jest po włączeniu urządzenia na 2 sekundy.
O zakwaszeniu organizmu i jego skutkach, oraz o wspomaganiu leczenia alkaliczną wodą jonizowaną czytaj na tej stronie www.domowezrodlozdrowia.pl