Woda alkaliczna: właściwości, opinie, co to, jak zrobić, jaki ph, czy można pić?

Woda alkaliczna: właściwości, opinie, co to, jak zrobić, jaki ph, czy można pić?

Woda alkaliczna do picia

Alkaliczna woda do picia jest zalecana jako zdrowy napój wspierający oczyszczanie organizmu z kwasów i toksyn. Za skuteczność wody alkalicznej w pochłanianiu wolnych rodników odpowiada jej potencjał oksydo-redukcyjny REDOX. Dobra woda zasadowa skutecznie nawadnia i umożliwia przywrócenie i utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu.

Co to jest woda alkaliczna?

Woda alkaliczna to woda o odczynie zasadowym, czyli taka, której pH wynosi ponad 7. Co ciekawe czysta chemicznie woda ma odczyn neutralny, czyli równy 7. Krew zdrowego człowieka to już pH alkaliczne na poziomie pH 7,35 – 7,45, woda morska to pH ok. 8 – 8,5. Charakterystyczną cechą jonizowanej wody alkalicznej jest wysoki potencjał REDOKS. Oznacza to ujemny wskaźnik ORP i sporą przewagę jonów wodorotlenowych. Dzięki nim woda ma dobre zdolności przeciwutleniające i bardzo dobrze nadaje się do transportu niezbędnych minerałów i składników odżywczych oraz produktów przemiany materii, takich jak toksyny i różnego rodzaju kwasy. Toksyny i kwasy mogą być dostarczone do organizmu z pożywieniem lub wytworzone jako produkt uboczny trawienia, lub w trakcie wysiłku fizycznego. Współczesna dieta oparta w dużej mierze o przetworzone produkty żywnościowe sprzyja stopniowemu narastaniu zakwaszenia organizmu.

Właściwości wody alkalicznej

Jako najważniejsze właściwości każdej wody alkalicznej wskazuje się:

odczyn zasadowy powyżej pH 7 – to naturalny odczyn płynów ustrojowych, w tym krwi i większości narządów. Ze względu na niewłaściwą dietę, postępujące odwodnienie, spożycie słodzonych napoi i osiadły tryb życia pH krwi spada wraz z wiekiem. Dlatego warto regularnie nawadniać się wodą zasadową.

Wysoki potencjał oksydo-redukcyjny – wyraźne ujemne ORP to wyznacznik potencjału do wiązania wolnych rodników, w tym toksyn i kwasów zalegających w organizmie. Jony wodorotlenowe odpowiadają za skuteczne wydalanie produktów ubocznych przemiany materii i innych zanieczyszczeń z organizmu.

Jak zrobić wodę alkaliczną?

Zrobienie wody alkalicznej jest prostsze niż mogłoby się wydawać. Wynika to z naturalnych właściwości wody i jej szerokich możliwości do zmiany odczynu i stężenia jonów wodorowych i wodorotlenowych. Proces ten jest kluczowy dla skutecznego rozpuszczania niektórych substancji. Dzięki temu woda alkaliczna skutecznie dostarcza substancje odżywcze i odprowadza toksyny, jak i inne zanieczyszczenia z organizmu. Proces ten jest odwracalny. Można przeprowadzić go w warunkach domowych, stosując jonizator wody, np. naczyniowy aQuator czy też przepływowy Biontech. W trakcie procesu elektrolizy woda wokół elektrod zostaje zjonizowana. Woda zasadowa i jony alkaliczne koncentrują się wokół katody, natomiast woda kwaśna wokół dodatniej anody. Użytkownik dostaje do dyspozycji świeżą wodę alkaliczną i kwaśną w określonych proporcjach. Wynika to z cech charakterystycznych danego urządzenia.

Jak pić jonizowaną wodę alkaliczną?

Codzienne nawadnianie się jonizowaną wodą alkaliczną to zdecydowanie dobry pomysł na utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu. Dzienne spożycie dorosłego człowieka na wodę może być pokryte w całości wodą alkaliczną. Warto mieć na uwadze, że woda zasadowa sprzyja oczyszczaniu organizmu i ma działanie przeciwutleniające, ale nie jest substytutem zrównoważonej diety. Dobrym rozwiązaniem jest ograniczenie spożycia słodzonych napoi gazowanych i żywności przetworzonej. Równowadze zasadowej sprzyja też spożywanie alkalicznych warzyw i owoców. Trzeba pamiętać, że woda silnie zasadowa może mieć wpływ na działanie lekarstw i rozrzedza kwaśne soki żołądkowe.

Aby w pełni czerpać z właściwości przeciwutleniających wody alkalicznej, warto pić przynajmniej 30 min przed posiłkiem i nie wcześniej niż 1,5 do 2 h po. Naturalnie chodzi tu o obfite nawadnianie się. Woda alkaliczna jest zdecydowanie korzystna przy wysiłku fizycznym i w każdej diecie. Doskonale nadaje się do gotowania zup i przygotowywania ciepłych napoi.

Komentarze...