Membrana nanofiltracyjna usuwa jony dwuwartościowe oraz wszelkie mikrozanieczyszczenia i związki nieorganiczne, a także pestycydy, metale ciężkie oraz bakterie i wirusy.
Redukuje także znacząco uciążliwy węglan wapnia, który powoduje odkładanie się kamienia w czajniku (redukcja do 70% wartości TDS wody).
Skuteczność oczyszczania w nanofiltracji:
- Metale ciężkie: 95%
- Fluorki: 98%
- Bakterie, wirusy i pestycydy: 99,9%
- Azotany i siarczki: 40%
- Bromodichlorometan: 99,9%
- Chloroform: 99%
- Chlor: 99,7%
- Chloraminy: 99,7%
- Chlorek winylu: 99%
- Twardości wody (TDS): 70%
Atutem jest znacznie niższy (minimum o 50%) niż w odwróconej osmozie odrzut do kanalizacji. Nowoczesne systemy nanofiltracji wykorzystują membrany o bardzo wysokiej wydajności i tak dużej produkcji wody, że nie jest wymagane stosowanie zbiornika magazynującego czystą wodę. Produkcja wody odbywa się na bieżąco.
Uzyskana woda nadaje się do spożycia bezpośrednio po wyprodukowaniu – nie wymaga dodatkowej mineralizacji, jak w systemach odwróconej osmozy ani gotowania.
Kolejnym atutem jest fakt, iż membrany nanofiltracyjne pracują znacznie dłużej niż membrany osmotyczne. Przekłada się to na niższe koszty użytkowania związane z dłuższą żywotnością kluczowego elementu uzdatniającego wodę.
Nanofiltracja jest szczególnie polecana jako technologia dla wody zasilającej jonizatory. Nanofiltracja zatrzymuje większość zanieczyszczeń, redukuje nieco twardość wody, ale pozostawia minerały, które pozwalają jonizatorowi na przygotowanie wody alkalicznej.