Czy suszone warzywa i owoce zachowują swoje właściwości?

Czy suszone warzywa i owoce zachowują swoje właściwości?

Suszone pomidory to znany przysmak kuchni śródziemnomorskiej. Dzięki temu, że suszenie jest doskonałą metodą konserwacji, produkt ten zyskał popularność na całym świecie. W niektórych kulturach na świeżym powietrzu suszy się nie tylko warzywa, zioła i owoce, ale nawet ryby i mięso. Trudno w tym miejscu nie wspomnieć o suszonej szynce wieprzowej, tradycyjnie wyrabianej we Włoszech i w Hiszpanii. Nie są to propozycje dla wegetarian, ale przecież nie tylko roślinożercy zajmują się przetwarzaniem owoców i warzyw. Suszenie to jedna z najstarszych form konserwowania żywności.

Można suszyć na słońcu, na świeżym powietrzu lub w przewiewnym pomieszczeniu zwanym suszarnią. Takie tradycyjne metody mają jednak swoje wady. Jedną z nich jest cyrkulacja powietrza, odpowiednia temperatura i przestrzeń, której musi być naprawdę dużo. Problemy z miejscem do suszenia rozwiązuje stosowanie maszyny, która jest nowoczesna, zajmuje mało miejsca i doskonale sprawdza się w kuchni. 

Suszenie owoców, warzyw, grzybów i ziół – najstarsza metoda konserwacji żywności 

W naszym klimacie świeże owoce pojawiają się sezonowo, ale za to od razu w dużych ilościach. Polskie truskawki, maliny, poziomki, inne jagody, a także czereśnie i wiśnie są przez krótki okres dostępne niemal na każdym kroku. Niestety szybko się kończą i pozostaje czekać przez wiele miesięcy na nowy sezon. Dlatego tak popularne są metody przetwarzania – mrożenie warzyw i suszenie owoców, aby móc z nich korzystać przez cały rok. Jednym z najlepszych sposobów konserwowania żywności jest właśnie suszenie, które nie powoduje utraty wartości odżywczych warzyw i owoców. To metoda znana od lat i stosowana do suszenia nie tylko płodów rolnych. Doskonale wszyscy znamy smak suszonych grzybów w świątecznych potrawach. Od pokoleń ludzie suszą grzyby i wykorzystują je w wielu wykwintnych daniach  Suszy się także zioła, herbatę, tytoń i wiele innych produktów, które, tak jak suszone owoce, właściwości smakowych mają wciąż wiele. Takim przykładem są śliwki, o których warto dowiedzieć się więcej. 

Polskie śliwki – wartość odżywcza i wspaniały aromat

Jednymi z najlepiej konserwujących się poprzez suszenie owocami są śliwki. Wartość odżywcza tych smacznych i bardzo lubianych owoców zależy od ilości cukru w poddanej suszeniu masie. Wśród najpopularniejszych śliwek, które są chętnie wykorzystywane do suszenia, wymienić można odmianę o nazwie Cacanska Rodna. Jest to odmiana dobrze plonująca w naszym klimacie. Owoce dojrzewają na przełomie sierpnia i września. Wtedy właśnie powinniśmy poddawać je suszeniu. Są najbardziej jędrne i mają bogaty aromat. Masa jednego owocu waha się w granicach 30-35 g, cukier występuje na poziomie 20%, w niektóre słoneczne lata dochodzi nawet do ok.25%. Rodna jako śliwka suszona właściwości smakowe ma na najwyższym poziomie: jest słodka i bogata w dojrzały, owocowy aromat. To, ile kalorii ma suszona śliwka, zależy od zawartości cukru w danej odmianie drzew owocowych. 

Presenta i President to odmiany o bardzo późnym terminie dojrzewania. Zbierane są w czasie pierwszych przymrozków, pod koniec października i w listopadzie. Owoce są średniej wielkości, o masie 35-40 g, wydłużone, przypominają wyglądem popularne węgierki. Posiadają cukry w granicach 21-25%, w zależności od roku. Owoc Presenty i Presidenta jest bardzo popularny jako śliwka suszona. Właściwości mają zbliżone do innych odmian. Niestety pestka niezbyt dobrze oddziela się od miąższu, co może powodować straty na masie podczas drylowania. Im więcej fruktozy w miąższu świeżego owocu, tym więcej będą jej miały suszone śliwki. Wartości odżywcze i kaloryczność mogą się z tego względu nieco różnić. waste.

Suszone śliwki – wartości odżywcze

Naturalnie suszone śliwki stanowią bogate źródło witaminy A, B6, C, E i K. Dostarczają do naszego organizmu cenny zestaw składników mineralnych, wśród których możemy wyróżnić: żelazo, miedź, potas, mangan. Suszone śliwki wartości odżywcze zawdzięczają dużej zawartości błonnika pokarmowego, który w naturalny sposób przyspiesza procesy trawienia. Mogą być wykorzystywane jako naturalny środek zapobiegający zaparciom. 

Śliwki suszone - wartości odżywcze śliwek w 100 g

  • Śliwka suszona kalorie: 285 kcal
  • Białko ogółem: 3,5 g
  • Tłuszcz: 1,2 g
  • Węglowodany: 68.9 g 
  • Błonnik: od 9,4 do 14,3 g

Warto przeanalizować, czy takie same ilości białka, tłuszczu, węglowodanów, witamin i składników mineralnych mają śliwki, jako świeże i suszone owoce? Wartości odżywcze - tabela pokaże nam, czy warzywa i owoce zachowują swoje cechy w procesie suszenia. Z badań przeprowadzonych przez D. Walkowiak -Tomczak i opublikowanych w 2013 roku pod nazwą „Zmiany jakościowe śliwek (Prunus domestica L.) podczas przechowywania i suszenia oraz ocena właściwości prozdrowotnej suszu” płyną optymistyczne wnioski dla zwolenników tej metody. 

Owoce - wartości odżywcze

Tabela: Porównanie wartości odżywczych 100 g owoców suszonych i świeżych

Na podstawie tych samych badań stwierdzono także, że suszone śliwki stanowią lepsze źródło składników odżywczych, nie tylko kalorii. Zawierają większe ilości pektyn, błonnika, a także witaminy C i witamin z grupy B. Mogą być także wykorzystywane leczniczo. Śliwki są naturalnym lekiem stosowanym na zaparcia. Prozdrowotne właściwości zawdzięczają dużej zawartości błonnika i pektyn. Dzięki niemu poprawiają trawienie, przyśpieszają perystaltykę jelit, a tym samym regulują pracę układu pokarmowego. Mogą być cennym składnikiem diety redukującej masę i wagę. Najlepiej stosować je na czczo i popijać dużą ilością ciepłej wody. W ten sposób błonnik zawarty w suszonych śliwkach rozpuści się w jelitach i będzie działał jak szczotka wymiatająca złogi z jelit. 

Suszone jabłka - kalorie i właściwości odżywcze 

Chipsy z jabłek są zdrową przekąską, która nie wymaga ulepszaczy smaku, cukru i innych dodatków. Suszone jabłka można wykorzystać na wiele sposobów. Sprawdzą się jako szybka przekąska, którą warto mieć przy sobie w szkole, na uczelni, w pracy, w samochodzie i w podróży. Obok innych owoców stosuje się je jako dodatek do muesli, również w deserach i innych potrawach. Nikt już chyba nie zadaje sobie pytania, czy suszone owoce są zdrowe? Wiadomo, że w procesie suszenia zachowują one wszystkie właściwości odżywcze, a często wręcz zyskują na smaku i aromacie. Przykładem są suszone śliwki – wartości odżywcze świeżych i suszonych owoców zamieszczone w tabeli powyżej, a także suszone jabłka – właściwości sprawdzimy tutaj:

Suszone jabłka właściwości odżywcze w 100 g

  • Suszone jabłka kcal: 258 kcal 
  • Białko ogółem: 2,1 g
  • Tłuszcz: 2,1 g
  • Węglowodany: 62,3 g 
  • Błonnik: 10.3 g

Faktem jest, że bardziej niż surowe nasycą nas suszone owoce. Kalorie w tym przypadku są na znacznie wyższym poziomie. Nie spożywamy ich jednak tak dużo, jak świeżych. Podczas jedzenia powinniśmy także pić sporo wody, aby błonnik pokarmowy w nich zawarty, mógł się rozpuścić, 

Jaka temperatura do suszenia warzyw i owoców? 

Powszechnie uważa się, że najlepsza temperatura do prawidłowo suszonych warzyw i owoców w suszarce to na początek 40 – 45 stopni C. Następnie, w zależności od przewidywanego czasu całkowitego czasu suszenia, po około sześciu - siedmiu godzinach, podwyższa się do 65-75 stopni C. W ten sposób warzywa właściwości swoich nie stracą, a pozostaną smaczne i równomiernie ususzone. Szczególnie ważne jest, aby nie przekraczać maksymalnej temperatury i nie powodować zbyt dużych strat wartości odżywczych. 

Natomiast optymalna temperatura do suszenia owoców to około 70 stopni C na początku. Następnie, po kilku godzinach, należy ją zmniejszyć do około 40-50 stopni C i na ostatnim etapie suszenia na godzinę do dwóch znowu zwiększyć do około 60 stopni C. W ten sposób owoce będą dobrze ususzone, ale nadal elastyczne, co ma duże znaczenie przy późniejszym spożywaniu na przykład jabłek czy śliwek.  

Czy suszone warzywa są zdrowe? Jakie odmiany do suszonych warzyw wybrać? 

Wykorzystanie suszonych warzyw, które wchodzą w skład włoszczyzny, jest najlepszym sposobem na szybkie przygotowanie bulionu. Suszenie korzenia selera, pietruszki, marchewki i pora, przy zachowaniu wskazanej temperatury, odbywa się bez uszczerbku na smaku i wartościach odżywczych. Z suszonych warzyw sporządzamy mieszankę, przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoju  i używamy w dowolnym momencie do przygotowania esencjonalnego wywaru. Największym atutem suszonej włoszczyzny jest brak zawartości w składzie soli i glutaminianu sodu. Jest to doskonała alternatywa dla kostek rosołowych, bez żadnych chemicznych dodatków. Mieszankę można wzbogacić suszonym jarmużem, nacią selera lub czosnkiem i uzyskać jeszcze więcej aromatu. 

Do suszenia wspaniale nadają się wspominane już na samym początku pomidory. Warto sięgnąć po odmianę lima, ale nie tylko. Sprawdzają się gatunki mięsiste, które zawierają małe ilości soku i są przy tym aromatyczne. Pomidory, które najlepiej nadają się do domowego suszenia, to podłużne odmiany śliwkowe, rzymskie i lima. Pomidory to arystokracja wśród suszonych warzyw, zwłaszcza jeśli dodamy do nich kapary, czosnek lub bazylię i zalejemy ciepłą oliwą z oliwek. 

Suszenie ziół i tworzenie z nich własnych mieszanek aromatycznych przypraw może być przyjemne i dostarczyć wiele satysfakcji. Mięta, bazylia, majeranek, tymianek, oregano, lawenda i inne pachnące zioła wykorzystujemy przez cały rok do przyprawiania potraw, sporządzania leczniczych herbatek i na wiele innych sposobów. Jeżeli mamy dostęp do własnych roślin w ogrodzie lub na działce, suszenie jest jedną z najzdrowszych metod przygotowania zapasów na zimę. 

Na pytanie, czy suszone warzywa są zdrowe, istnieje tylko jedna odpowiedź – oczywiście, że tak. Zachowują wiele właściwości odżywczych, witamin i soli mineralnych, jeśli przestrzegamy zasad używania temperatury. Suszenie warzyw i owoców jest nie tylko zdrowe, ale pozwala na znaczne zmniejszenie marnowania żywności. Osoby wyciskające soki z warzyw i owoców stosują suszarki do przygotowania chlebków z pulpy, która jest odpadem podczas tłoczenia, zgodnie z ideą zero

Komentarze...