Ozonowanie żywności w domu - kiedy warto?

Ozonowanie żywności w domu - kiedy warto?

Ozonowanie jedzenia to zagadnienie, które zyskało popularność w momencie wybuchu pandemii COVID-19. W mediach mogliśmy usłyszeć o ozonowaniu przystanków komunikacji miejskiej i pomieszczeń, a coraz więcej osób zaczęło zastanawiać się, co daje ozonowanie oraz rozważać ozonowanie żywności po przyniesieniu jej do domu ze sklepu. Czy rzeczywiście warto przeprowadzać ozonowanie jedzenia, jaka jest jego skuteczność oraz jakie urządzenie do ozonowania żywności sprawdzi się najlepiej? Poniżej znajdziesz najważniejsze informacje związane z tym tematem.

Na czym polega ozonowanie i jak się je przeprowadza?

Z pewnością kojarzysz ten charakterystyczny zapach, który pojawia się po burzy – to właśnie ozon, którego zwiększone stężenie w powietrzu odpowiada za ten trudny do pomylenia z czymkolwiek aromat. Ozon (O3) to tak zwany „aktywny tlen”, czyli tlen z dodatkowym atomem. Ze względu na to, że ozon w powietrzu bardzo szybko przekształca się w tlen, a dodatkowy trzeci atom tlenu ma wpływ na ozonowaną powierzchnię, może pełnić funkcję silnego sterylizatora. Silne utlenianie sprawia, że za pomocą ozonu możemy usuwać bakterie i wirusy, a także walczyć z grzybami tworzącymi pleśnie, roztoczami i drobnoustrojami. W większym stężeniu jest zabójczy dla insektów i gryzoni.

Warto zwrócić także uwagę na to, że ozonowanie nie pozostawia żadnych trwałych śladów, a technologia ozonowania jest bezpieczna i wykorzystywana w przemyśle spożywczym już od blisko 100 lat. Ozonowanie pozwala również na usunięcie nieprzyjemnych zapachów, dlatego doskonale sprawdzi się w przypadku zabrudzeń powstałych po powodziach czy pożarach oraz zabrudzeń odzwierzęcych. Ozon usuwa, a nie maskuje przykre zapachy, ozonowanie stosuje się także w przypadku nieprzyjemnych i uciążliwych woni, takich jak zapach stęchlizny czy odór dymu papierosowego. 

Ozonowanie przeprowadza się z wykorzystaniem specjalnego urządzenia – ozonatora. W przypadku ozonowania pomieszczeń należy ustawić ozonator o dobranej do wielkości pomieszczenia wydajności oraz ustawić właściwe parametry urządzenia. Ozonowanie odbywa się w pomieszczeniach zamkniętych i odizolowanych, ponieważ ozon jest gazem drażniącym i w nadmiarze szkodliwym. Po zakończonym procesie ozonowania należy odczekać co najmniej 2 godziny przed wejściem do pomieszczenia.

By przeprowadzić ozonowanie warzyw, owoców lub innych produktów spożywczych, niezbędny jest ozonator do żywności – to przenośne urządzenie, które składa się z pojemnika na wodę oraz kosza na produkty spożywcze. Urządzenie do ozonowania żywności wykorzystuje ozonowaną wodę, a sam proces trwa od kilku do kilkudziesięciu minut – w zależności od wybranego programu. Ze względu na to, że ozonator żywności zajmuje stosunkowo niewiele miejsca, a jedzenie jest od razu gotowe do spożycia, wiele osób zainteresowało się możliwościami, jakie daje ozonowanie owoców czy warzyw. Czy rzeczywiście warto zainwestować w ozonator do jedzenia i jak wykorzystywać go na co dzień?

Dlaczego warto ozonować jedzenie?

Ozon błyskawicznie usuwa bakterie (np. salmonella czy e.coli) i robi to o wiele szybciej niż chlor, a przy tym nie wydziela nieprzyjemnego zapachu. Ozonowanie usuwa również pestycydy, azotany, fosforany, konserwanty, zanieczyszczenia metaliczne lub antybiotyki znajdujące się na powierzchni żywności. Co ważne, proces ozonowania przedłuża również przydatność do spożycia produktów  – to sposób na eliminację zalążków grzybów i pleśni oraz ograniczenie ryzyka namnażania się bakterii. Ozonowanie nie trwa długo, a do jego przeprowadzenia potrzebna jest jedynie woda oraz ozonator do warzyw, owoców i mięsa. To bezpieczny proces, stosowany coraz częściej w branży spożywczej; niewielkich rozmiarów urządzenia doskonale nadają się do przeprowadzenia ozonowania w warunkach domowych. O ile sam ozon może być niebezpieczny dla człowieka, to ozonowanie mięsa czy warzyw trwa zbyt krótko – trudno mówić tu o zagrożeniu dla zdrowia lub życia. Ozon bardzo szybko przekształca się w tlen bez żadnych dodatkowych produktów ubocznych. Jeśli chcesz przedłużyć świeżość owoców i warzyw, szukasz sposobu na to, by pozbyć się pestycydów czy antybiotyków z mięsa lub zależy Ci na skutecznym usunięciu bakterii, postaw na ozonowanie – maszyna nie zajmuje wiele miejsca i jest łatwa w obsłudze.

Importowane owoce bardzo często są spryskiwane substancjami przedłużającymi ich przydatność do spożycia, by przetrwały nie tylko długą podróż, ale czas mijający od zerwania ich z drzew i krzewów do momentu zakupu. Z pewnością znasz ten nieprzyjemny, chemiczny zapach, który wydobywa się ze skórki pomarańczy, mandarynek czy cytryn – aby się go pozbyć, szorujemy owoce ciepłą wodą z mydłem, jednak nie zawsze jest to skuteczne rozwiązanie. Ozonowanie to prosty i szybki sposób na to, by pozbyć się niechcianych substancji konserwujących oraz pestycydów z powierzchni zarówno egzotycznych owoców, jak i polskich warzyw.

Jakie produkty można ozonować?

Możesz ozonować niemal wszystkie nieprzetworzone warzywa i owoce, jaja, ryby, mięso i owoce morza. Za pomocą ozonu usuniesz z owoców i warzyw bakterie i wirusy, pleśnie i grzyby, a także pestycydy, azotany i konserwanty – dzięki temu produkty dłużej zachowają świeżość; mogą być również przechowywane w lodówce oraz mrożone. Jeśli chodzi o mięso, jaja i owoce morza, przez ozonowanie usuniesz hormony, antybiotyki, mikroorganizmy oraz zanieczyszczenia metaliczne; te produkty także bez problemu możesz po ozonowaniu zamrozić. Ozonowanie świetnie sprawdzi się także w przypadku ryżu, kaszy czy suchych warzyw strączkowych – proces ozonowania należy przeprowadzić bezpośrednio przed gotowaniem, a do gotowania warto użyć wody, za pomocą której wykonywano ozonowanie. 

Do czego jeszcze można wykorzystać ozonator? Możesz przeprowadzić także ozonowanie lodówki, dzięki któremu pozbędziesz się nieprzyjemnego zapachu, ale również bakterii lub drobnoustrojów. Nie musisz wyjmować zawartości z lodówki – wystarczy otworzyć okno w kuchni (jeśli nie masz takiej możliwości – ustaw ozonator jak najbliżej wyciągu kuchennego), włożyć rurkę ozonatora do lodówki i włączyć urządzenie na ok. 15 minut. Ozonowanie wody do picia to z kolei sprawdzony sposób na usunięcie bakterii i wirusów, a także przebarwień, zapachów i
smaków – ozonowanie wody w domu polega na rozpuszczeniu w niej ozonu, co poprawia jej smak i zapach. W domu  można ozonować wodę wykorzystywaną do płukania żywności, wodę do picia, ale również wodę wydobywaną ze studni przydomowej lub wodę w basenie ogrodowym (ozonowanie może zastąpić lub ograniczyć chlorowanie). 

Za pomocą ozonatora możesz również zdezynfekować wnętrze szafek i urządzeń kuchennych, doskonale sprawdzi się także do dezynfekcji kanałów wentylacyjnych i klimatyzacyjnych, również w przypadku klimatyzacji samochodowej. Możesz zdezynfekować ozonem także obuwie sportowe i domową siłownię.

Ozonator – jaki wybrać?

Jeśli chodzi o domowy ozonator żywności, opinie są podzielone: część osób poleca przede wszystkim duże urządzenia o większej mocy, inni z kolei zwracają uwagę nie tylko na parametry, ale również wymiary ozonatorów. Warto pamiętać, że ozonator o zbyt niskiej mocy nie będzie spełniał swojej roli – problem ten dotyczy zwłaszcza tańszych urządzeń o niskich parametrach. Domowe ozonatory są mniejsze od przemysłowych oraz prostsze w obsłudze, a także relatywnie niedrogie – możesz kupić całkiem dobry ozonator już za ok. 200 zł. Interesującym rozwiązaniem jest także ozonowo-ultradźwiękowa myjka do żywności: urządzenie może być wykorzystywane do oczyszczania produktów spożywczych (owoców, warzyw, mięsa, ryb) oraz akcesoriów kuchennych, smoczków, butelek i zabawek dla dzieci, a także innych drobnych przedmiotów. Myjka do żywności jest bardzo prosta w obsłudze: wystarczy włożyć ją do czystego naczynia z wodą, w którym zanurzone są przedmioty lub produkty żywnościowe. Następnie należy włączyć urządzenie i wybrać odpowiedni program. Myjka ozonowo-ultradźwiękowa to propozycja dla wszystkich osób zainteresowanych skuteczną dezynfekcją drobniejszych przedmiotów – urządzenie jest na tyle niewielkie, że bez problemu znajdziesz dla niego miejsce w swojej kuchni. 

Przy zakupie warto kierować się nie tylko ceną, ale przede wszystkim wydajnością oraz funkcjonalnością: zanim wybierzesz ozonator, sprawdź, ile programów oferuje producent oraz jaka jest moc urządzenia. Ozonatory renomowanych producentów to gwarancja niezawodności – warto sięgnąć po modele oferowane przez znane i sprawdzone firmy. Dobrym pomysłem będzie także sprawdzenie opinii i recenzji domowych ozonatorów – użytkownicy opisują działanie urządzenia i udzielają ważnych wskazówek. Sprzęt o wydajności co najmniej 400 mg/h może posłużyć nie tylko w kuchni, ale również jako urządzenie do ozonowania pomieszczeń oraz samochodów.

Czy ozonowanie żywności ma wady?

Znamy już korzyści, jakie niesie ozonowanie żywności; wady nie są natomiast zbyt liczne. Domowe ozonatory mają jednak kilka mankamentów: do najważniejszych należy zaliczyć dość niską wydajność, co z kolei przekłada się na skuteczność ozonowania. Niewielkie urządzenia możesz wykorzystać do ozonowania żywności, jednak trudno będzie za ich pomocą przeprowadzić ozonowanie całego pomieszczenia. Niektóre domowe ozonatory mogą także pracować głośno – w takim wypadku częste używanie w kuchni może być uciążliwe. Ozonator pracuje jednak na tyle krótko, że chwila hałasu nie jest wysoką ceną za bezpieczną i skuteczną dezynfekcję. Żywność i woda ozonowana są bezpieczne do przechowywania, spożycia oraz przetwarzania, a sam proces ozonowania nie niesie większych zagrożeń, o ile urządzenie jest użytkowane zgodnie z instrukcją. Szczególną ostrożność powinny zachować osoby z astmą lub innymi chorobami płuc.

Domowe ozonatory cieszą się coraz większą popularnością, szczególnie że obecnie przywiązujemy coraz większą wagę do dezynfekcji. Mogą stanowić alternatywę dla jonizatorów i oczyszczaczy powietrza, a ich funkcjonalność sprawia, że warto zainwestować w urządzenie do ozonowania nie tylko żywności, ale również wody oraz pomieszczeń, a także samochodowej klimatyzacji.

Komentarze...

Zostaw komentarz