Zielarskie cuda natury – suszenie ziół

Zielarskie cuda natury – suszenie ziół

Suszenie ziół i ich odpowiednie użycie to “wiedza tajemna”, którą w rodzinach przekazywało się z pokolenia na pokolenie. W dzisiejszych czasach nawet bez pomocy babci można dowiedzieć się o nich sporo - zajrzeć do Internetu i pozyskać informacje z wielu ogólnodostępnych źródeł. Ziołolecznictwo i wspaniałe właściwości zielarskich mieszanek mogą podreperować zdrowie, podkręcić smak ulubionych potraw czy po prostu umożliwić lepszy, wieczorny relaks z dobrym naparem w ręce. Jeśli chcesz samodzielnie przygotować jedno- czy wieloskładnikową bazę ziołową, musisz dobrze ususzyć świeży produkt. 

Domowe suszenie mięty 

Chcąc zachować świeżość produktów na dłużej, ludzie od wieków uciekali się do różnych rozwiązań – chłodzenie, mrożenie i suszenie odbywało się na różne sposoby. Dziś możemy korzystać z rozwiązań na miarę XXI. wieku, jakim jest dehydrator elektryczny. Dzięki temu rozwiązaniu przedłużysz trwałość warzyw, owoców, ziół czy grzybów. Urządzenia tego typu zapewniają sprawne, równomierne i dokładne suszenie w krótkim czasie, których nie umożliwia zwykłe suszenie, np. na kaloryferze. Dzięki temu urządzeniu dostosujesz odpowiednią temperaturę do produktu.

Większość owoców najlepiej jest suszyć w temperaturze 58°C, jednak długość ich suszenia może się różnić. Banany potrzebują ok. 6 do 10 godzin, jagody 10 do 15, natomiast winogrona 22 do 30 godzin. Suszarki i dehydratory doskonale sprawdzają się również w lokalach gastronomicznych. Restauracje i kawiarnie szczególnie docenią wartość suszarek wyposażonych w większą liczbę tacek. Szczególnie polecamy dehydrator do ziół, owoców i warzyw BioChef Arizona, wyposażoną w 10 tacek ze stali nierdzewnej, które zapewnią szybki proces suszenia i tym samym oszczędność czasu. 

O zdrowiu z suszonej żywności 

Suszenie i mrożenie to dwie najlepsze metody przedłużania przydatności produktów spożywczych. Mrożenie jest sprawdzonym sposobem, jednak w przypadku tego sposobu przechowywania możliwość zachowania dobroczynnych składników mineralnych wynosi jedyne 40 do 50%. Przy efektywnym suszeniu, używając wyższej klasy suszarek, możemy zachować bio właściwości produktów rzędu nawet 96%. Jest to znaczna różnica, a za spożywanie produktów suszonych podziękuje Ci za kilka lat Twój organizm, kiedy zacznie odczuwać profity płynące ze spożywania pełnowartościowych ziół, owoców i warzyw. Dzięki odpowiednim funkcjom suszarek elektrycznych produkty spożywcze zachowują swoje naturalne enzymy i dostarczają organizmowi nieocenione witaminy.

Susząc, spowalniamy degradację witamin w produktach spożywczych i przedłużamy ich przydatność do spożycia. Precyzyjne ustawienie temperatury umożliwia dostosowanie odpowiedniej wartości do konkretnego produktu, co jest niezwykle istotne w procesie suszenia. Nie sposób zapomnieć o wyjątkowych walorach smakowych suszonek – dzięki ograniczeniu ilości wody, produkt staje się wyrazistszy w smaku. Zaawansowane systemy w lepszych suszarkach zapewniają konserwację składników odżywczych na najwyższym poziomie. Zapewnij sobie smak i wartości odżywcze, dzięki którym zachowasz siły i zdrowie.  

Jak suszyć miętę i inne zioła - praktyczne porady

W tej części dowiesz się, jak suszyć lubczyk, jak ususzyć bazylię i jak poradzić sobie z innymi popularnymi ziołami, a także jak najlepiej suszyć warzywa i owoce. Jak suszyć zioła to pozornie proste pytanie, na które odpowiedź może zaskoczyć. wydaje się, że wystarczyłoby włożyć je do suszarki i nastawić timer – nic prostszego. Warto jednak zachować kilka prostych zasad, by upewnić się, że zioła będą łamać się z trzaskiem w palcach oraz zachowają swoją naturalną barwę. Jeśli zbieramy zioła w czystym środowisku nie trzeba ich myć, wystarczy dobrze otrząsnąć. Jest to konieczne jednak przy ziołach kupnych, jako że nie znamy ich dokładnego pochodzenia. Wtedy pamiętajmy, żeby po umyciu dokładnie je osuszyć, np. ręcznikami papierowymi. Do procesu suszenia warto zabrać się od razu po zdobyciu ziół, by zachować ich aromatyczność. Suszmy je zawsze w zaciemnionym miejscu – to właśnie dzięki temu zachowają naturalne kolory. W przypadku ziół temperatura suszenia w suszarce jest stosunkowo niska – nie powinniśmy przekraczać 30-40°C.

Z kolei aby osiągnąć najlepsze walory smakowe warzyw i owoców,  najlepiej przestrzegać kilku zasad, które sprawią, że suszenie będzie jeszcze prostsze. Wiele owoców bez problemu może być suszonych ze skórką – to właśnie pod nią kryje się najwięcej wartości odżywczych. Wyjątek to oczywiście owoce ze skórką niejadalną, które koniecznie powinniśmy obrać. Krojąc produkty w plastry, pamiętajmy żeby miały one jednolitą grubość. Dzięki temu owoce czy warzywa ususzą się w tym samym czasie. Plastry nie powinny też być grubsze niż około 0,5 cm, gdyż cały proces może się niepotrzebnie wydłużyć.

Natomiast krojąc produkty w kostkę, warto zadbać żeby nie była ona zbyt drobna i nie przedostawała się przez dziurki w tacce. Aby zachować odpowiedni kolor, składniki odżywcze czy konsystencję, warto też nasze produktu wstępnie obrobić. Możemy je namoczyć w kwasie cytrynowym, w soku owocowym czy w miodzie. Spróbuj alternatywnego rozwiązania w swojej kuchni – suszenie bazylii, suszenie melisy czy pomidorów nigdy nie było prostsze.

Jakie urządzenie wybrać? Suszarka do ziół na Twoje potrzeby 

Suszarka do ziół dla Twojej spiżarni to produkt, który ułatwi i przyspieszy dehydratacji produktów. Na rynku dostępna jest cała gama suszarek i dehydratorów w szerokim przedziale cenowym – łatwo można dobrać urządzenie idealne do swoich potrzeb. Dysponując mniejszym budżetem lub szukając urządzenia na okazjonalne użycie, polecamy suszarki o mniejszej sile i mniejszej liczbie tacek. Domowa suszarka Adler o mocy 400W to urządzenie, które doskonale sprawdzi się w małych gospodarstwach domowych. Ta cicha suszarka z dwustopniową regulacją temperatury i piętrowym ułożeniem sit zapewni całej rodzinie zdrowe, pełnowartościowe przekąski.

Wentylator oraz regulacja temperatury sprawiają, że produkty suszą się równomiernie – wystarczy wyłożyć żywność na sitach i uruchomić urządzenie. Ustaw timer, odczekaj wyznaczony czas i voilà! Twoje ulubione przekąski gotowe. Alternatywą dla Adlera jest dehydrator Zyle Professional Medium z precyzyjną kontrolą temperatury od 35 do 70°C. Dehydrator od Zyle to profesjonalne urządzenie nadające się również dla gastronomii, wyposażone w 24-godzinny timer, 6 tacek ze stali nierdzewnej i zabezpieczenie przed przegrzaniem. Moc rzędu 700W to gwarancja szybko i dokładnie schnących ziół i owoców. Ciepłe powietrze przemieszcza się swobodnie między dziurkowanymi tackami podczas suszenia, dzięki czemu nie jest konieczne przekładanie tac czy obracanie suszących się produktów. Szukając z kolei rozwiązania zapewniającego ciszę, polecamy dehydrator Zyle Express II. Suszenie często trwa nawet kilkanaście godzin – ciężko uniknąć jest jego pracy w nocy.

Dzięki zastosowaniu zaawansowanego technologicznie rozwiązania w postaci sprężynowych tłumików drgań rozciągniętych wokół osi wentylatora ograniczysz niepotrzebny hałas w domu. Oprócz cichej pracy propozycja Zyle to również elegancki design, który będzie idealnym uzupełnieniem Twojej kuchni. Stosunkowo duży rozmiar urządzenia sprawia, że powierzchnia suszenia to nawet 5 kg produktu! Precyzja termostatu sprawia, że możemy z łatwością utrzymać niską temperaturę suszenia, która przydaje się np. w diecie Raw Food. Biorąc pod uwagę jego konkurencyjną cenę i dużą moc, dehydrator ten plasuje się w czołówce najlepszych ofert suszarek domowych na rynku.

Szukasz rozwiązań dla gastronomii? Mamy dla Ciebie suszarkę na miarę potrzeb 

Chcesz suszenie mięty, bananów czy jarzyn wznieść na wyższy poziom? Wypróbuj Dehydrator BioChef Arizona 6. Jest to doskonałe urządzenie wyposażone w centralnie umieszczony wiatrak, dzięki czemu powietrze porusza się poziomo i zapobiega akumulacji bakterii czy pleśni, zapewniając produkty dobrze wysuszone i bezpieczne dla Twojego zdrowia. Marka BioChef wykorzystuje w swoich urządzeniach nowoczesną technologię EPT, która umożliwia zachowanie wysokiego poziomu enzymów w żywności. Termostat kontroluje temperaturę w bardzo precyzyjny sposób, dzięki czemu chroni wartościowe enzymy. Urządzenie zapewnia bezpieczeństwo również dzięki certyfikatowi BPA Free – Twoje jedzenie będzie wolne od szkodliwych substancji. Dehydrator posiada przezroczyste drzwiczki, co umożliwia obserwację procesu suszenia bez konieczności otwierania urządzenia podczas pracy i zaburzania utrzymanych w środku warunków.

BioChef oferuje również większy dehydrator Arizona wyposażony aż w 10 tacek do suszenia żywności. Marka oferuje 3 lata gwarancji, moc 800W i wysoką wydajność. To pokaźnych rozmiarów urządzenie umożliwia jednoczesne suszenie nawet dużych produktów, dzięki możliwości usunięcia wybranych tacek i zrobienia większej ilości miejsca np. na co drugiej tacce. W zestawie do samego korpusu dehydratora otrzymamy nieprzywierające arkusze, arkusze o drobnych oczkach oraz instrukcję obsługi. Do zestawu gratis oferujemy książkę „BioChef – przepisy”, by suszarka do owoców była wykorzystana w 100%.

Bardziej zaawansowane urządzenia zapewniają też większe bezpieczeństwo – dzięki specjalnym systemom zapobiegają one powstawaniu wilgoci i co za tym idzie szkodliwych bakterii. Oferujemy szeroką gamę produktów, które ułatwią zdrowsze odżywianie, skrócą czas spędzony w kuchni i umożliwią codzienne pełne czerpanie z dobroci natury. Zaoferuj swojej rodzinie mnogość różnorodnych pomysłów kulinarnych i przyjrzyj się naszej pełnej ofercie. 

Czy warto inwestować w suszarkę do ziół?

Czy zakup suszarki elektrycznej jest dla mnie? Tak, jeśli zależy Ci na swoim zdrowiu. Wartości zachowane w ziołach, suszonych warzywach czy owocach są nieocenione. Odpowiedź brzmi również tak, jeśli lubisz przyrządzać swoje potrawy, dzięki czemu możesz nadać im wyjątkowo świeży aromat. Wolisz gotowe, suszone produkty kupić w sklepie? Stracisz na tym. Średniej klasy suszarkę możesz kupić już za 129 zł, a suszone i liofilizowane produkty należą do najdroższych. Ich niesuszony odpowiednik jest nawet 3 razy tańszy!

Dehydrator wykorzystasz nie tylko do ziół, ale i do suszenia grzybów, a na co dzień przyda się do przygotowania pysznych warzywnych i owocowych przekąsek. Tego typu urządzenie może okazać się niezastąpionym pomocnikiem w kulinarnych przygodach. Daj się zainspirować i ciesz się z tego praktycznego rozwiązania przez długie lata.

Komentarze...

  1. Marek

    Czy jest znaczna różnica w smaku/zapachu ziół po suszeniu w niższych temperaturach i w wyższych? Czy wszystkie zioła można suszyć w suszarce?