Ranking TOP 5 suszarek i dehydratorów do grzybów, owoców i warzyw!

Ranking TOP 5 suszarek i dehydratorów do grzybów, owoców i warzyw!

Zbieranie grzybów to w Polsce bardzo popularne hobby – a grzybiarzy w różnym wieku można w sezonie spotkać praktycznie na każdym kroku. Większość z nich ma też swoje „tajne miejsca”, w których z reguły ma nadzieję na wyniesienie sporego „łupu”. Co ciekawe – to prawie wyłącznie polska tradycja. W innych krajach bardzo często za jedyne jadalne grzyby uważa się pieczarki i nikt nie jest zainteresowany zbieraniem grzybów. W jeszcze innych miejscach jest to też zwyczajnie zabronione, bo uważane za groźne.

Każdy grzybiarz jednak wie, jak ważne jest odpowiednie suszenie grzybów – można to robić tradycyjnie, ale to zajmuje czas i miejsce. Dlatego o wiele lepszym sposobem jest używanie suszarki do grzybów. Zainteresuj się nimi także wtedy, gdy nie lubisz lub nie zbierasz grzybów świetnie sprawdzają się one w roli suszarki do owoców lub do warzyw. Jaka suszarka do grzybów, owoców i warzyw będzie najlepsza? Na to pytanie najlepiej odpowie Ci nasz ranking!

Co warto wiedzieć na temat suszonych grzybów?

Zanim nasz ranking pomoże Ci rozeznać się w ofercie i zdecydować jaka suszarka do grzybów będzie najlepsza, dowiedz się czegoś o samych grzybach. Nie są one zbyt lubiane i poważane przez dietetyków, bo uważane są za ciężkostrawne. Warto zdawać sobie jednak sprawę z zalet suszonych grzybów – poza ich smakiem, który jest w stanie wyczarować prawdziwe kulinarne cuda.

Niskokaloryczne

Grzyby jako takie nie mają zbyt wielu kalorii – nie mogą mieć, skoro większość ich składu to po prostu woda. Gdy odparują, zostaje ich całkiem niewiele, ale to, co zostaje jest bardzo smaczne, a przy tym też niezwykle uniwersalne – uczynisz z nich dodatek do zup, sosów, mięs, a na ich bazie wyczarujesz naprawdę wiele różnorodnych potraw.

Bardziej cenione od świeżych

Głównie dlatego, że po odparowaniu wody to, co zostaje jest – siłą rzeczy – dużo bardziej skondensowane. Nie sprawia to, że zawartego w nich białka jest więcej czy staje się ono bardziej pełnowartościowe, ale dostarczasz sobie w ten sposób więcej pożytecznych dla ciebie składników.

Niezbędne w okresie świątecznym

Czy ktoś wyobraża sobie święta bez suszonych grzybów? To właśnie głównie na bazie ich i kapusty tworzy się tradycyjne potrawy. W tym okresie suszarka do grzybów i owoców jest absolutnie najważniejsza, bo pozwala przygotować wszystko tak, jak należy. Także owoce – kompot z suszu nie zrobi się w końcu sam. A jak wybrać suszarki do grzybów i owoców? W tym już z całą pewnością pomoże Ci nasz ranking.

Nie kupuj! Susz samodzielnie – suszarki do grzybów

Suszone grzyby możesz bez większych problemów kupić w sklepie, ale tu trzeba przyznać – cena potrafi być bardzo wysoka. To jeszcze nic takiego, jeśli używasz grzybów rzadko i symbolicznie, ale jeśli uwielbiasz suszone grzyby, w dłuższym okresie czasu dużo taniej wyjdzie Ci suszarka do owoców i grzybów. Jeśli jesteś prawdziwym smakoszem lub wręcz prowadzisz własny catering lub restaurację – to naprawdę niezbędne wyposażenie. Nie będziesz żałował jego zakupu. Maszynka do suszenia pomoże Ci cieszyć się najlepszym możliwym smakiem grzybów, warzyw czy owoców – zależnie od tego, co wsadzisz do środka. ile kosztuje suszenie owoców w suszarce? To naprawdę niewielkie sumy, które mogą być praktycznie pomijalne – pod warunkiem, że nie suszysz ich w ilościach hurtowych – ale nawet jeśli, zakup stosunkowo szybko Ci się zwróci – zwłaszcza jeśli dokonać porównania z ceną suszonych owoców, warzyw czy grzybów, którą trzeba zapłacić w sklepie, jeśli nie dysponuje się odpowiednim sprzętem do suszenia w warunkach domowych. Sprawdź nasz ranking, by wybrać ten najlepszy produkt dla siebie i niczego nie żałować.

W jakiej temperaturze suszyć grzyby?

To bardzo ważne pytanie, dlatego – zanim sprawdzisz nasz ranking – musisz się dowiedzieć także tego. W końcu nie chcesz tych grzybów upiec, usmażyć czy spalić, tylko je ususzyć, a to zupełnie inny proces. Powszechnie uważa się, że najlepsza temperatura suszenia grzybów w suszarce to pięćdziesiąt stopni Celsjusza. Stosunkowo łatwo jest osiągnąć tę temperaturę także w piekarniku – ale warto zdawać sobie sprawę z tego, że suszarka do grzybów sprawia, że cały proces trwa kilka godzin, a w piekarniku zajmuje on nawet dobę lub więcej – w zależności od ilości grzybów. Dlatego suszarka grzybów ma tu zdecydowaną przewagę. Nie tylko jeśli chodzi o czas, ale też o pobór prądu – zużyjesz go w ten sposób zdecydowanie mniej. Temperatura suszenia grzybów jest bardzo ważna – w ten sposób osiągasz zdecydowanie najlepszy efekt, a grzyby są najsmaczniejsze.

Maszynka do suszenia – nie tylko grzybów

Co można suszyć w suszarce do grzybów? Wbrew pozorom to urządzenie o wiele bardziej uniwersalne, niż mogłoby Ci się wydawać. Z powodzeniem będziesz suszyć w nim nie tylko grzyby, ale też warzywa czy owoce. Wszystko zależy od Ciebie i od odpowiednich ustawień. W jakiej temperaturze suszyć warzywa w suszarce? Ogólnie przyjmuje się, że zaczyna się od temperatury około 40-45 stopni i po kilku (najczęściej około sześciu-siedmiu) godzinach, podwyższa się ją do jakichś 65-75 stopni. W ten sposób warzywa pozostają smaczne, są równomiernie ususzone i nie tracą wiele na swoich wartościach odżywczych. Z kolei optymalna temperatura do suszenia owoców to około 70 stopni na początku – po kilku godzinach zmniejsz do około 40-50 i w ostatniej godzinie-dwóch suszenia znów zwiększ do około 60 stopni Celsjusza. W ten sposób owoce będą ususzone, ale nadal elastyczne, co ma duże znaczenie przy ich późniejszym spożywaniu.

Dlaczego warto suszyć owoce i warzywa?

W ten sposób się nie popsują i można przechowywać je dłużej. Dlatego tak ważną rolę odgrywa dehydrator do grzybów z regulacją temperatury, którego można używać także do innych celów. Nasz ranking pozwoli Ci wybrać ten najlepszy, który najlepiej dopasuje się do Twoich potrzeb. Susz jest też niezwykle zdrowy, dlatego będzie doskonałym uzupełnieniem każdej diety.

Jaka suszarka do grzybów, warzyw i owoców? Ranking

Wiesz już jak wiele zalet mają suszarki do owoców i grzybów – czas, żebyś i Ty wybrał tę najlepszą. Wiesz już, że suszenie czy to grzybów, czy warzyw, czy owoców, to bardzo pożyteczna rzecz – w ten sposób pozbywasz się wody i utrwalasz produkt, który nadal jest pełen cennych składników odżywczych. Czas na ranking, który pozwoli ci zdecydować jaka suszarka do warzyw i owoców, a także grzybów zawita w Twoim domu.

1. DEHYDRATOR SUSZARKA DO OWOCÓW AD 6654

Nasz ranking otwiera właśnie ten produkt. Dehydrator ma moc 400 wat, pracuje bardzo cicho, przez co nie przeszkadza w normalnym funkcjonowaniu, a przy tym ma na swoim wyposażeniu aż cztery sita ułożone piętrowo, które nie tylko pozwalają na lepsze poukładanie wszystkich produktów przeznaczonych do suszenia, ale też sprawia, że można sobie pozwolić na pewną różnorodność w doborze produktów, zmieści się ich też więcej.

Dlaczego warto?

Zdecyduj się na tę suszarkę, jeśli szukasz czegoś, co doskonale sprawdza się w warunkach domowych – niska cena, dwupoziomowa regulacja temperatury i automatyczny system, który skutecznie zapobiega przed przegrzaniem się maszyny sprawia, że jest ona idealna w warunkach domowych.

2. DEHYDRATOR SUSZARKA ZYLE PROFESSIONAL MAXI 90L

Ta suszarka to już prawdziwy król pośród suszarek. Doskonale nadaje się do kawiarni i restauracji. Suszy owoce, warzywa i grzyby w sposób szybki i wydajny. Obudowa stworzona została ze stali nierdzewnej, co sprawia, że jest bardzo trwała. Wyposażona została w aż dziesięć tac do suszenia, co znacząco zwiększa możliwości i wydajność. Na wyposażeniu znajduje się także niezwykle precyzyjny termostat, dzięki któremu całość jest nie tylko niezwykle precyzyjna, ale też energooszczędna.

Dlaczego warto?

Oszczędzasz czas i pieniądze. Suszarka jest bardzo mocna, dzięki czemu radzi sobie nawet z dużymi ilościami warzyw, grzybów czy owoców, a to z kolei sprawia, że jest idealna do działania w branży gastronomicznej. Mimo swojego niezwykle mocnego silnika, nadal pracuje bardzo cicho i nie zakłóca Twojej normalnej pracy, gdy pozostaje włączona.

3. SUSZARKA OWOCÓW I WARZYW ARIZONA

W urządzeniu zamontowano przezroczyste drzwiczki, by móc na bieżąco kontrolować stan suszonych w nim obiektów. Na wyposażeniu znajduje się też czasomierz, a także termostat oraz sześć tacek. Suszarka tego rodzaju doskonale nadaje się do pracy w warunkach domowych.

Dlaczego warto?

Oszczędzasz czas i pieniądze. Suszarka jest bardzo mocna, dzięki czemu radzi sobie nawet z dużymi ilościami warzyw, grzybów czy owoców, a to z kolei sprawia, że jest idealna do działania w branży gastronomicznej. Mimo swojego niezwykle mocnego silnika, nadal pracuje bardzo cicho i nie zakłóca Twojej normalnej pracy, gdy pozostaje włączona.

4. DEHYDRATOR ZYLE EXPRESS II

Możesz w nim suszyć warzywa, owoce, grzyby, ryby, mięso, zioła – pozwala na to niezwykle precyzyjny termostat, który ustawiasz dokładnie na pożądaną temperaturę. Ta precyzja i możliwość ustawienia temperatury na wartości poniżej 40 stopni, szczególnie przypadną do gustu miłośnikom odżywiania w stylu raw food.

Dlaczego warto?

Urządzenie, nawet na tle innych dehydratorów, pracuje niezwykle cicho i praktycznie nie generuje hałasu. Ma bardzo precyzyjny termostat, a także wyposażony został w funkcję podtrzymania ciepła dla Twojej wygody i zwiększenia jakości finalnych, ususzonych już produktów.

5. DEHYDRATOR ZYLE PROFESSIONAL MEDIUM

To produkt, który cechuje się wysoką mocą i jakością wykonania. Idealnie nadaje się tak do wykorzystania w warunkach domowych, jak i w gastronomii, stanowiąc idealny kompromis pomiędzy produktami typowo dla gastronomii, a tymi przeznaczonymi do użytku domowego. Jego uniwersalność sprawia, że jest niezwykle ceniony przez ludzi.

Dlaczego warto?

Pracuje mocno, cicho i wydajnie. Posiada timer, który można ustawić nawet na dwadzieścia cztery godziny, a także szklane drzwiczki. Zakres temperatur jest tak szeroki, że idealnie i równomiernie wysuszysz w nich wszystko, bez wizji spalenia czy innych problemów. Temperaturę bowiem ustawisz w zakresie od 35 do 70 stopni Celsjusza.

Komentarze...

Zostaw komentarz