Które warzywa i owoce warto wrzucić do wyciskarki?

Które warzywa i owoce warto wrzucić do wyciskarki?

Świeże warzywa i owoce są źródłem cennych składników pokarmowych, takich jak witaminy, makroskładniki i kwasy. Większość z nich wyróżnia się stosunkowo niskim indeksem i ładunkiem glikemicznym, dlatego są polecane osobom, które pragną zrzucić zbędne kilogramy. Najbardziej wartościowe soki warzywne można uzyskać przy pomocy wyciskarki wolnoobrotowej. Wynika to ze sposobu działania i konstrukcji tego urządzenia. Soki owocowe również powinny być przyrządzane z wykorzystaniem wolnoobrotowej wyciskarki, charakteryzującej się odpowiednio dużym zapasem mocy.

Proste przepisy na soki z wyciskarki

Wybierając urządzenie przeznaczone do wyciskania soków, warto postawić na wysokiej klasy sprzęt renomowanego producenta. Jest to szczególnie istotne w przypadku pozyskiwania soków z twardych produktów. Ogólna zasada jest taka, że soki z wyciskarki powinny być spożywane od razu. Dlaczego jest to takie ważne? Niestety niektóre witaminy, w tym C, bardzo szybko się utleniają, czyli w praktyce tracimy je bezpowrotnie. Zatem jakie są najlepsze przepisy na zdrowe soki?

Miłośnicy kwaskowatego smaku z pewnością docenią walory soku z jabłek i cytryny. Aby go przygotować, potrzebne są dwa zielone jabłka i połówka cytryny. Owoce należy dokładnie umyć. Następnie z jabłek pozbywamy się gniazd nasiennych. Po wyciśnięciu wlewamy napój do szklanki i dodajemy sok z cytryny. Ta orzeźwiająca mieszanka jest idealna w upalne dni. Warto ją podawać z kilkoma kostkami lodu. Soki z wyciskarki wolnoobrotowej w trakcie obróbki nie tracą żadnych właściwości odżywczych. Połączenie zielonych jabłek i cytryny zapewnia dużą dawkę witaminy C i pektyn dla naszego organizmu. Ponadto obniża poziom złego cholesterolu.

Kolejną propozycją są soki warzywne. Przepisy oparte na czerwonych burakach uważa się za szczególnie wartościowe. Burak zawiera betainę, która poprawia pracę wątroby. Ponadto kwasy nukleinowe dostarczają energii naszym komórkom. Duża ilość łatwo przyswajalnego żelaza jest zbawienna dla osób, które borykają się z problemami związanymi z anemią. Soki warzywno-owocowe wyróżniają się bardziej wyrazistym smakiem. Tak jest również w tym przypadku. Napój z dwóch umytych buraków należy połączyć z sokiem z jednego jabłka, np. odmiany ligol. Wiele osób dla orzeźwienia dodaje kilka kostek lodu.

Świeżo wyciskane soki to jeden z najlepszych sposobów dostarczania organizmowi składników, których potrzebuje. Wbrew pozorom, przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a korzyści wynikające z ich picia są nieocenione.

Wyciskane soki - przepisy na zdrowie w płynie

Przepis na sok z wyciskarki wolnoobrotowej zawierający białą kapustę jest zbawienny dla wszystkich, którzy cierpią na różnego rodzaju dolegliwości żołądkowe. Taki napój powinny spożywać osoby borykające się z wrzodami lub zapaleniem błony śluzowej żołądka. Kapusta wbrew pozorom ma bardzo dużo soku, który ma specyficzny smak. Jeżeli jego wypicie jest dla nas problematyczne, można go urozmaicić poprzez dodanie marchewki.

Sok warzywny z ogórków jest bardzo klarowny i dodatkowo łagodny w smaku. Wykazuje działanie moczopędne, dzięki czemu jest nieoceniony w trakcie pozbywania się kwasu moczowego. Ogórki to cenne źródło siarki i krzemu. Regularne picie napoju znacząco poprawia kondycję włosów i paznokci. Nie należy obierać ogórków, wystarczy je dokładnie umyć i w razie potrzeby, niedoskonałości wykroić nożem. Zielony sok pomaga też leczyć objawy reumatyzmu. Można go pić w każdym wieku.

Soki z warzyw są nie tylko odżywcze, ale również sycącę. Duża szklanka napoju może z powodzeniem zastąpić drugie śniadanie lub podwieczorek. Osoby, które chcą pozbyć się toksyn ze swojego organizmu, powinny zaopatrzyć się w brokuł - bardzo cenne warzywo, ze względu na składnik o nazwie sulforafan. To właśnie on skutecznie pobudza enzymy odpowiedzialne za detoksykację organizmu.

Przepisy na soki z wyciskarki wolnoobrotowej należy dostosowywać nie tylko do aktualnych potrzeb organizmu, ale również do konkretnej pory roku. Wynika to m.in. z różnego zapotrzebowania na składniki odżywcze.

Wyciskarka wolnoobrotowa - przepisy na smaczne soki owocowe

Soki owocowe są wyjątkowo pyszne. Wynika to m.in. z obecności naturalnego cukru, czyli fruktozy. W zależności od konkretnego owocu, sok z wyciskarki może być klarowny lub mętny.

Gruszka idealnie nadaje się do pozyskania soku. Wyciskarka wolnoobrotowa dokładnie wyciśnie go z miąższu, razem ze wszystkimi wartościami odżywczymi. Przed jej uruchomieniem, należy dokładnie umyć owoce i usunąć gniazda nasienne. Aby urozmaicić smak, warto dodać sok ze świeżo wyciśniętej pomarańczy.

Masz ochotę na oryginalne soki z wyciskarki? Przepisy na bazie moreli może nie są zbyt popularne, jednak zdecydowanie powinny zainteresować osoby, które cierpią na różnego rodzaju dolegliwości związane z krwioobiegiem. Owoc moreli zawiera dużą ilość łatwo przyswajalnych związków karotenu. Ponadto wpływa pozytywnie na wzrok. Oczywiście przed włożeniem owocu do wyciskarki należy usunąć pestkę. Nie trzeba obierać skórki.

Jakie soki z wyciskarki wzmacniają odporność? Jednym z owoców zawierających dużą ilość biodostępnej witaminy C jest aronia. Ponadto ma ona w swoim składzie witaminy P, A, E, pektyny i błonnik. Po wyciśnięciu soku, warto wypić go jak najszybciej.

Soki z wyciskarki ślimakowej - przepisy dla miłośników słodkich smaków

Wybrane owoce zawierają zdecydowanie więcej fruktozy (naturalnego cukru prostego) niż inne. Z tego powodu mogą być stosowane jako dodatek np. do kwaśnych soków.

Nie można wycisnąć klarownego soku z popularnych bananów, jednak przy użyciu wyciskarki wolnoobrotowej z przydatną funkcją homogenizacji, warto zrobić pyszny mus. Jest on szczególnie lubiany przez dzieci. Przed przyrządzeniem należy dokładnie wyczyścić banany i odciąć obie końcówki.

Przepis na sok z wyciskarki o nieco rzadszej konsystencji to wspaniała alternatywa dla popularnych soków przecierowych. Do jego przygotowania niezbędne będzie słodkie jabłko, trzy marchewki oraz jedna duża brzoskwinia lub dwie małe. Wszystkie składniki należy dokładnie umyć. Następnie pozbywamy się pestek z jabłka oraz brzoskwini i zaczynamy wyciskać z nich sok.

Do kolejnego przepisu wykorzystamy ananas i marchew. W tym przypadku należy pamiętać o kilku istotnych zasadach. Przede wszystkim ananas trzeba dokładnie umyć i obrać. Ważne aby nie usuwać rdzenia, który będzie pełnił rolę popychacza. Kupując owoc nie warto decydować się na bardzo dojrzałe okazy, ponieważ ich miąższ jest zbyt miękki. Wybierając sito, koniecznie należy zamontować model z większymi oczkami. Zasada wyciskania soku z ananasa jest prosta: wrzucamy trzy kawałki, a następnie jeden kawałek rdzenia. Następnie wyciskamy sok z dwóch dorodnych marchewek i wypijamy ze smakiem.

Poziom słodkości soków podwyższa także białe i czerwone winogrono. W praktyce można go dodawać do wszystkich napojów owocowych.

Zdrowe dodatki do soków owocowo-warzywnych

Przepisy na soki warzywne niezwykle często zawierają różnego rodzaju dodatki. Ich głównym zadaniem jest wzbogacenie napoju.

Świeży szpinak to jeden z najpopularniejszych składników. Jego neutralny smak zapewnia wszechstronne wykorzystanie. Ta roślina zawiera witaminy C, B i K, a także kwas foliowy. Ponadto wykazuje pozytywny wpływ na wzrok oraz naczynia krwionośne.

Sok z liści młodej pokrzywy wzmacnia układ odpornościowy. Dodatkowo, przyczynia się do szybszego usuwania toksyn z organizmu. Młodą pokrzywę najlepiej zbierać w miejscu maksymalnie oddalonym od dróg. Zbiory warto rozpocząć w kwietniu lub w maju.

Liście buraka są również świetnym dodatkiem do soków. Wystarczy je opłukać i wrzucić do wyciskarki. Sok z liści jest cennym źródłem nie tylko żelaza i manganu, ale też antyoksydantów i potasu.

Natki rzodkiewki i marchewki przez wiele osób są uważane za bezwartościowe. Nic bardziej mylnego. To idealny dodatek do soków warzywnych.

Używając zielonych dodatków, oprócz wzbogacenia smaku i aromatu, zazwyczaj zmieniamy kolor napoju, oczywiście na zielony.

Soki z sokowirówki - przepisy

Ze względu na sposób działania sokowirówki, to urządzenie jest coraz rzadziej wykorzystywane do przyrządzania soków. Nie zmienia to jednak faktu, że nadal wiele osób je posiada i użytkuje. W dużym skrócie można powiedzieć, że przepisy na soki z sokowirówki nie odbiegają od przepisów przeznaczonych dla wyciskarki wolnoobrotowej. Jednak używając obu tych urządzeń, z pewnością zauważymy znaczące różnice, m.in. w konsystencji.

W przypadku sokowirówki, bardzo często pojawia się piana i rozwarstwienie. Ponadto sok jest zdecydowanie bardziej klarowny, co niestety nie oznacza, że lepszy. Oczywiście używanie tego sprzętu jest znacznie lepszym rozwiązaniem niż kupowanie gotowych soków. Urządzenie z łatwością poradzi sobie z miękkimi owocami, takimi jak jabłka czy gruszki. W przypadku wyciskania np. twardych warzyw takich jak buraki, należy je uprzednio stosunkowo drobno pokroić.

Najważniejsze zalety wyciskarki wolnoobrotowej

Osoby, które decydują się na zakup urządzenia przeznaczonego do wyciskania soku z owoców i warzyw niezwykle często wybierają wyciskarki wolnoobrotowe. Dlaczego są one tak popularne?

Sposób działania wyciskarek polega na miażdżeniu, a nie na krojeniu, dlatego najważniejszym elementem opisywanego sprzętu jest ślimak (lub ślimaki). Miażdżenie jest niezwykle dokładne, dzięki czemu sok jest bogaty w składniki odżywcze oraz naturalny błonnik.

W porównaniu do sokowirówki, wyciskarki wolnoobrotowe umożliwiają uzyskanie soku, który jest pełniejszy w smaku, a także zdecydowanie bardziej sycący.

Nowoczesne wyciskarki wolnoobrotowe mają przewagę nad sokowirówkami również pod względem komfortu użytkowania. Ich mycie nie zabiera zbyt wiele czasu, co w praktyce bezpośrednio przekłada się na częstsze wykorzystywanie sprzętu.

Kolejna, mniej oczywista zaleta to stosunkowo cicha praca. Ma to duże znaczenie w przypadku intensywnej eksploatacji. Cecha wynika z niskich obrotów, które najczęściej zawierają się w przedziale od ok. 40 do ok. 80 obrotów na minutę. W niektórych modelach ten zakres może być zdecydowanie szerszy.

Sok wyciśnięty z wyciskarki wolnoobrotowej można przechowywać w lodówce przez około 48 godzin. Warto jednak pamiętać, że niektóre związki, takie jak np. wspomniana wcześniej witamina C, mogą się utleniać.

Urządzenia wolnoobrotowe są niezwykle wydajne. Ma to szczególne znaczenie w przypadku przygotowywania soków dla dużej liczby osób, np. wielodzietnej rodziny. Przepisy nasoki z wyciskarki są proste w realizacji, a co najważniejsze, zdecydowana większość składników jest łatwo dostępna.

Komentarze...

Zostaw komentarz