Jedzenie bez chemii? Czy to już tylko oksymoron i marzenie nie do spełnienia?
Jedno (jedzenie) wydaje się coraz bardziej wykluczać drugie (bez chemii). Przemysł spożywczy, która produkuje i wytwarza żywność na masową skalę i to niezależnie od segmentu (mięso, warzywa i owoce, ryby czy jaja) działa w jednym kierunku - optymalizacji swojej produkcji.
Co to znaczy?
Chcąc wyprodukować jak najwięcej, jak najmniejszym kosztem stawia się głównie na wydajność produkcji. Stąd wszechobecne pestycydy, azotany,hormony, antybiotyki, fosforany.
Rozwiązaniem jest ozon!
Ozon to cząsteczka składająca się z trzech atomów tlenu. Dwa atomy tlenu tworzą podstawową cząsteczkę tlenu – tlen, którym oddychamy, który jest niezbędny do życia. Trzeci atom tlenu może odłączyć się od cząsteczki ozonu i ponownie połączyć się z cząsteczkami innych substancji, zmieniając ich skład chemiczny. To właśnie ta zdolność do reagowania z innymi substancjami pomaga w skutecznej dezynfekcji. Ozon błyskawicznie usuwa bakterie (np. salmonella czy e.coli) i robi to o wiele szybciej niż chlor, a przy tym nie wydziela nieprzyjemnego zapachu. Ozonowanie usuwa również pestycydy, azotany, fosforany, konserwanty, zanieczyszczenia metaliczne znajdujące się na powierzchni żywności.
Co ważne, proces ozonowania przedłuża również przydatność do spożycia produktów – to sposób na eliminację zalążków grzybów i pleśni oraz ograniczenie ryzyka namnażania się bakterii. Ozonowanie nie trwa długo, a do jego przeprowadzenia potrzebna jest jedynie woda oraz ozonator.
Czy to bezpieczne?
Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) wymaga, aby wydzielanie ozonu przez urządzenia medyczne do użytku w pomieszczeniach nie przekraczało 0,05 ppm. Proces czyszczenia w TRUEWASH zachodzi w zamkniętej strefie, która nie emituje O3. Urządzenie czyści się pod koniec cyklu przed otwarciem pokrywy. Zintegrowany filtr z węglem aktywnym zapobiega emisji O3 z TRUEWASH.