ORP, czyli potencjał redoks wody nie tylko z kranu czy ze studni, ale również wody butelkowanej wynosi od +150 do +250 mV, więc o wiele więcej niż ORP płynów ustrojowych w naszym organizmie.
Parametry ORP dla popularnych napojów gazowanych wypadają jeszcze gorzej – wynoszą +350 mV, nie wspominając już o kwasie octowym, którego potencjał redoks wynosi +400mV! Jako ciekawostkę można dodać, że potencjał redoks zielonej herbaty i czerwonego wina wynosi +50 mV, a świeżego soku z pomidorów +35 mV. Zasada jest prosta. Im wyższy potencjał redoks(od 0 do 400 i więcej), tym mniej zdrowy i bardziej szkodliwy staje się dla nas płyn, który pijemy (zawiera więcej wolnych rodników), im niższy potencjał redoks, tym korzystniejsze oddziaływanie ma woda lub inny płyn na nasz organizm.
Pamiętaj !
Wody z aktywnym wodorem nie można kupić, ponieważ wodór to gaz lotny i po kilkudziesięciu minutach od czasu pobrania ze źródła lub wytworzenia w generatorze uchodzi z wody. Woda wodorowa wytworzona w generatorze ma lekko alkaliczny odczyn i ujemne ORP. Zawartość aktywnego wodoru w tego typu urządzeniach mierzona jest specjalnym miernikiem do zawartości wodoru w wodzie w jednostkach ppm.