🟦 Potencjał Redox
Potencjał redoks (oksydacyjno-redukcyjny), oznaczany miernikiem ORP i wyrażany w miliwoltach (mV) to niezwykle istotny wskaźnik jakości wody do picia, określający cechy elektrofizyczne wody. Wskazuje na zdolność wody do pobierania elektronów ze środowiska, w którym się znajduje lub ich oddawania.
🟦 Jaka woda jest dla nas lepsza?
Oczywiście taka, która jest dawcą elektronów, stając się chemicznym reduktorem, a tym samym –naturalnym antyutleniaczem. Mówiąc obrazowo, taka woda oddaje swoje elektrony komórkom znajdującym się w naszym organizmie, jednocześnie likwidując szkodliwe wolne rodniki. Z drugiej strony woda, która pobiera elektrony z otoczenia, niejako okrada nasze komórki, sprzyjając procesowi utleniania.
🟦 Dlaczego woda, która pobiera elektrony jest dla nas mniej korzystna?
Odpowiedź kryje się w potencjale redoks (ORP) wewnętrznego środowiska naszego organizmu, który waha się w granicach od +50 do -200 mV. Woda, która jest utleniaczem (pobiera elektrony) ma wskaźnik redoks powyżej 0, woda, która jest antyutleniaczem (oddaje elektrony) ma ORP ujemne.
Organizm dąży do równowagi, dlatego warto dostarczać mu płynów o wartościach ORP zbliżonych do panujących wewnątrz organizmu. W przeciwnym razie organizm będzie musiał włożyć dużo wysiłku oraz energii witalnej, aby zrównoważyć różnicę pomiędzy ORP płynów wewnątrz komórkowych a ORP wody i napojów, które codziennie pijemy.